EPRA aastaauhinna pälvib Valdur Mikita

Eesti Kommunikatsioonijuhtide Liidu tänavuse aastaauhinna pälvib bioloog, semiootik ja kirjanik Valdur Mikita, kelle oskus sõna abil tähendusi luua, meie kultuuriruumi muuta ja mõtestada on üks mõjukamaid Eesti lähiajaloos.

Valdur Mikita „Lingvistilisest metsast“ alguse saanud raamatusari on praeguses üleilmastuvas maailmas andnud eestlastele rohkem põhjust huvituda eesti keelest, juurtest ning mõttemaailmast kui ükski teine algatus.

Auhinna väljaandja Eesti Kommunikatsioonijuhtide Liidu president Margus Metsa sõnul pälvis Valdur Mikita tänavuse aastaauhinna tänu sellele, et ta on kommunikaatorina saanud sõna võimu ja oma loo loomise musternäiteks. „Käesoleval aastal on mitmes kontekstis kogu ühiskondliku debati keskpunkti kerkinud küsimus sõna võimust ja sõna vabadusest. Mikita on elav monument sellele, kuidas kommunikaatorina muuta oma sõna loitsuks, mis võib inspireerida ja endaga kaasa tõmmata ning mõtlema, rääkima ja tegutsema panna tuhandeid, et mitte öelda kogu rahvast,“ märkis Mets.

Kõigil kommunikatsiooniinimestel on Metsa sõnul Mikitalt ja semiootikutelt õppida, kuidas saab oma sõna seades süvaanalüüsist lähtudes luua lugusid, mis inimesi puudutavad ja kus esmapilgul üldteada triviaalsegivõitu faktidele või lähenemistele antakse värske vaatenurga ja ootamatu sõnastusega uus elu ja suurem tähendusväli. „Kui Wikipeedia sõnastab semiootika kui reaalsust mõistusele vahendavate märkide uurimist, siis Valdur Mikita on oma lugudega astunud sellest veel sammu edasi, suutes Eesti reaalsust tõlkida mitte ainult mõistusele, vaid ka südamele arusaadavasse ja armsasse keelde.“

Valdur Mikita raamatutest ja sõnavõttudest leiab lugeja eesti keele põnevaid seoseid ja tähendusi. Mikitaga on sõna vaba ja igaühel on võimalus edasi mõelda, sellega kaasa minna või seda kõrvaltvaatajana jälgida.Külmaks ei jäta ta aga lugejaid kunagi. Oma töödega sisestab Mikita eesti keele rääkijatesse usku, et meie keel kuulub kindlasti maailma saja elujõulisema hulka. Valdur Mikita on teinud ära olulise töö, et näidata meile kätte kui oluline on meie enda identiteediga seoses tähenduste loomine. Lugu, mis kannab jääb kestma ja loob aina uut tähendust.

Eesti Kommunikatsioonijuhtide Liidu poolt auhinna üleandmine ja kohtumine- vestlus Valdur Mikitaga toimub kolmapäeval, 18. detsembril kell 12.00 Tallinna vanalinna piiril aadressil Aia tn 10 äsjavalminud Biblioteq ürituste ruumis (www.biblioteq.ee<http://www.biblioteq.ee>).

Kõik huvilised on oodatud! Auhinda antakse välja juba kümnendat aastat, et tunnustada inimesi või organisatsioone, kelle kommunikatsioonitegevusel on Eestis kõige laialdasem mõju.

About the Author

You may also like these